Michel Daerden: "repatriëring duurt niet langer dan normaal"

Het stoffelijk overschot van Michel Daerden, die op zondag 5 augustus overleed in een ziekenhuis in het Franse Fréjus, wordt morgen in de loop van de dag overgebracht naar Ans. Dat er zo veel tijd ligt tussen het overlijden en de overbrenging is te wijten aan administratieve formaliteiten, legt specialist in uitvaartplechtigheden DELA uit.

Bij een overlijden in het buitenland moet de familie van de overledene contact opnemen met een Belgische begrafenisondernemer. Die contacteert vervolgens de stad waar de persoon is overleden, legt de Nationale Federatie van Beroepsverenigingen en Syndikale Kamers van Aannemers van Begrafenissen van België, NFBBB uit.

In Frankrijk is het de gemeente die de overlijdensakte aflevert. "Het arrondissement verstrekt de toelating voor de repatriëring", zegt DELA. "Bij een natuurlijke dood worden die normaal gezien op werkdagen verstrekt binnen de 48 uur. Wat betreft Michel Daerden is de procedure dus niet langer dan normaal", aldus de NFBBB.

De internationale normen bepalen daarnaast dat de resten die overgebracht worden van buiten de Benelux, in twee doodskisten moeten zitten, in hout en in zink, die hermetisch afgesloten zijn om geuren te vermijden.

Het stoffelijk overschot van de voormalige minister wordt, zoals de familie dat klaarblijkelijk verkoos, overgebracht via de weg. De uitvaartplechtigheid vind plaats op maandag 13 augustus in Robermont (Luik).

(DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud