Militairen blijven uitgesloten van politieke mandaten

Militairen mogen ook in de toekomst niet deelnemen aan parlementsverkiezingen. Een wetsvoorstel van Bert Maertens, Kamerlid en defensiespecialist binnen N-VA, in die zin is door de meerderheidspartijen weggestemd. Dat meldt Maertens maandagavond in een persbericht.

N-VA wilde militairen de mogelijkheid geven op te komen bij de Vlaamse of federale verkiezingen. Momenteel kan dat niet. Zich kandidaat stellen als schepen of burgemeester kan wel, maar daar gelden beperkingen. De partij wilde die weg.

"Dit is bijzonder jammer", reageert Maertens. "Mijn wetsvoorstel stelde gewoon voor om dezelfde regeling als voor de federale ambtenaren aan te nemen. Maar blijkbaar zijn militairen voor deze meerderheid slechts tweederangsburgers", aldus de N-VA'er, die "valabele argumenten mist" bij de beslissing.

Volgens Maertens vreesden de meerderheidspartijen een probleem rond de neutraliteit van militairen. "Maar daar heeft het toch absoluut niets mee te maken!", windt Maertens zich op. "Het gaat over het kunnen uitoefenen van een fundamenteel recht in een democratische samenleving" en om een verrijking van de werking van de politieke niveaus. (VEK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud