Miljoenenfraude bij verzekeraars

Criminelen hebben liefst zeven verschillende verzekeraars opgelicht met identiteitsfraude. De schade loopt op tot 30.000 euro per klant. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Verzekeraars in Belgiƫ zijn het slachtoffer geworden van een nieuw soort identiteitsfraude. Criminelen misbruiken namelijk klantengegevens om grote sommen geld te verduisteren door het (vervroegd) afsluiten van levensverzekeringen en groepsverzekeringen. De criminelen doen zich voor als de 'echte klant' en sturen enkele weken voor de uitbetaling een bericht van wijziging van bankrekeningnummer. Onmiddellijk na ontvangst van de gestorte sommen wordt de valse bankrekening door de criminelen gedebiteerd en afgesloten.

Liefst zeven verschillende verzekeringsmaatschappijen werden de voorbije maanden het slachtoffer van dergelijke fraude, bevestigde Assuralia aan de krant.

De verzekeringsfederatie heeft in alle stilte een speciale werkgroep opgericht om de fraude in kaart te brengen. "We hebben in december ook een rondvraag gedaan bij onze leden. We kwamen zo een kleine 100 gedupeerde klanten op het spoor. De schade per fraudedossier schommelt meestal tussen 10.000 en 30.000 euro", zegt Assuralia-woordvoerder Peter Wiels. De totale fraude ligt dus wellicht al tussen 1 en 2 miljoen euro.

Assuralia heeft inmiddels alle informatie overgemaakt aan de federale politie, die de zaak gaat onderzoeken. (ANA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud