Milquet wijst tijdelijke grenscontroles resoluut af

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet kant zich tegen de invoering van tijdelijke grenscontroles in de strijd tegen grenscriminaliteit aan de Frans-Belgische grens. Volgens de vicepremier zijn dergelijke controles wettelijk en praktisch niet haalbaar. Wel krijgen veertien politiezones elk zowat 50.000 euro die ze kunnen gebruiken voor de aankoop van camera's die automatisch nummerplaten herkennen.

Om de aanhoudende grenscriminaliteit aan te pakken, werd hier en daar geopperd tijdelijke grenscontroles in te voeren. In de bevoegde Kamercommissie wees Milquet woensdag die piste resoluut af. De herinvoering is immers beperkt tot dertig dagen en dat is te kort om een structureel probleem als de grenscriminaliteit aan te pakken.

Bovendien wordt de herinvoering van grenscontroles enkel gehanteerd bij grootschalige evenementen of in het kader van een terreuraanslag, maar dient de maatregel niet om een structureel probleem van criminaliteit in een grensstreek op te lossen. Een en ander zou ook praktisch onhaalbaar zijn. Tussen De Panne en Brunehaut is er immers een honderdtal grensovergangen. Een permanente controle zou te veel manschappen vereisen en het normale grensverkeer grondig verstoren.

De minister heeft daarentegen een bedrag vrijgemaakt dat zal worden verdeeld over veertien politiezones en dat kan worden gebruikt voor ANPR-camera's. Die kunnen van alle voertuigen die voorbijrijden automatisch de nummerplaten vergelijken met de algemene nationale databank. Indien een voertuig als gestolen opgegeven staat, sturen de toestellen een alarmsignaal uit.

Ze kondigt ook aan dat op 25 februari de onderhandelingen worden afgerond over de herziening van het akkoord van Doornik uit 2001 over de grensoverschrijdende samenwerking van politie en douane. (LOD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud