Advertentie

Minder deelnemers aan Nacht van de Duisternis door slecht weer

De zeventiende editie van de Nacht van de Duisternis, zaterdagavond, lokte ongeveer 15.500 deelnemers, of zo'n 10.000 minder dan vorig jaar. Friedel Pas van vzw Preventie Lichthinder, die het evenement mee organiseerde, wijt die mindere opkomst aan het slechte weer. "Over een groot deel van Vlaanderen was er geen heldere sterrenhemel, en op sommige plaatsen regende het." Op zo'n 140 locaties, verspreid over heel Vlaanderen, werden activiteiten georganiseerd.

"Naar de sterren kijken was door het slechte weer op veel plaatsen niet mogelijk, maar er waren vele andere activiteiten voorzien: nachtelijke natuurwandelingen, genezen nachtdieren vrijlaten, knutselen, diners bij kaarslicht, zoeken naar nachtdieren en nog veel meer", vertelt Pas.

Met de Nacht van de Duisternis willen de organisatoren, waaronder ook BBL, JNM en de werkgroep lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde, de deelnemers de lichtvervuiling in Vlaanderen zelf laten ontdekken en ervaren. "We zijn de duisternis niet meer gewoon, terwijl een donkere nacht de normaalste zaak van de wereld is", aldus BBL. "Tijdens een activiteit op de Nacht hebben mensen de kans om opnieuw affiniteit te krijgen met de duisternis."

In de nacht van zaterdag op zondag doofden meer dan 100 gemeenten een deel van hun verlichting. "In veel gevallen was dit klemtoonverlichting, maar meestal ook een deel van hun straatverlichting", zegt Pas. "In een paar gemeenten werd alle openbare verlichting gedoofd."

(PVO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud