Minister Grouwels plant 2,4 miljard euro investeringen in Brussel

Brussels minister van Vervoer en Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) plant de komende vier jaar zo'n 2,4 miljard euro investeringen in het vervoer en openbare werken. Ze wil vooral tegemoetkomen aan de noden van voetgangers, fietsers en openbaar vervoer conform het STOP-principe. Dat maakt minister Grouwels dinsdag bekend bij de voorstelling van haar meerjarenplan 2010-2014 onder de slogan "Brussel, een pragmatische ambitie".

Grouwels wil de Kleine en Middenring fietsbaar maken en het gewestelijke fietsroutenetwerk realiseren. Daarnaast komen er belangrijke tramuitbreidingen op vier grote lijnen. Voor nieuw rollend materieel voor het openbaar vervoer reserveert minister Grouwels zo'n 464 miljoen euro voor de aankoop van 328 stellen: 28 metrostellen, 93 tramstellen en 207 bussen.

Daarnaast wordt de automatisering van de metro onderzocht. Een aantal gewestwegen en -pleinen wordt grondig aangepakt, zoals het Schweitzer- en Rogierplein, de Havenlaan, de Ninoofsepoort en het Simonisplein.

Minister Grouwels doet ook een warme oproep aan andere overheden om mee te investeren in de Brusselse mobiliteit. "De Brusselse vervoersinfrastructuur wordt dagelijks gebruikt door meer dan 300.000 niet-Brusselaars. De infrastructuur wordt momenteel hoofdzakelijk gefinancierd door het Brussels gewest. Er moet gezocht worden naar aanvullende financieringsbronnen", verduidelijkt Grouwels.

Concreet denkt ze aan extra middelen uit Beliris, het samenwerkingsakkoord tussen de federale en Brusselse overheid, middelen uit privaat-publieke samenwerkingen en aan inkomsten uit een interregionaal overlegde kilometerheffing voor het gebruik van de wagen. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud