Minister Turtelboom verzuipt in parlementaire vragenstroom

Minister van Justitie Annemie Turtelboom en haar administratie krijgen jaarlijks 1.000 mondelinge vragen en evenveel schriftelijke. Het beantwoorden daarvan slorpt behoorlijk wat tijd op. De federale overheidsdienst (FOD) Justitie heeft het in een persbericht over "een ruime dagtaak per week voor de minister en haar administratie".

Het aantal vragen die parlementsleden aan de federale ministers stellen, zit al jaren in de lift. In het laatste jaarverslag van de Kamer wordt gesproken van een verdubbeling op tien jaar tijd.

Klassiek zijn de meeste vragen voor de ministers van Justitie en van Sociale Zaken. Sinds de start van de nieuwe regering (december 2011) kreeg minister van Justitie Annemie Turtelboom 1.040 vragen toegestuurd en minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx 1.018.

Op jaarbasis kreeg de minister van Justitie de voorbije twee jaar 1.000 schriftelijke en 1.000 mondelinge vragen. "Gemiddeld beantwoordt de minister per parlementaire week vijf vragen in de plenaire vergadering, 30 in de commissie en nog eens 20 schriftelijk", stelt de FOD Justitie.

De FOD wijst op de werklast van die vragenberg. "Het levert haar, voorbereiding inbegrepen, ruim een dag per week werk op. Achter de mondelinge toelichtingen van de minister gaat veel voorbereidend werk vooraf op het kabinet en in de administratie, de parketten en de rechtbanken. Een vraag beantwoorden kost gemakkelijk een paar uren opzoekings- en schrijfwerk", klinkt het. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud