Minister van Defensie Flahaut valt eigen legertop aan

De oorzaak van de recente aanvallen tegen zijn persoon en tegen de chef Defensie, August Van Daele, is een strijd binnen Defensie om de opvolging van de legerchef. Dat zegt minister van Defensie André Flahaut (PS) zaterdag in een gesprek met De Morgen.

Volgens Flahaut worden er smerige politieke spelletjes gespeeld, zowel buiten als binnen Defensie. "Sinds mijn kordate houding tegen de oorlog in Irak hebben conservatieve krachten gezegd: 'Il faut tuer Flahaut'. Bovendien willen ze absoluut het beeld ophangen dat een Waalse socialist slechts geïnteresseerd is in zakken vullen, vriendjespolitiek en het eigen electoraat", zegt Flahaut.

Ook binnen het leger spelen volgens Flahaut die conservatieve krachten, zeker nu het mandaat van de grote baas van het leger, generaal Van Daele, binnenkort afloopt. Van Daele was samen met Flahaut en premier Guy Verhofstadt (Open Vld) de architect van het moderniseringsplan voor de Belgische krijgsmacht.

"Het is op dit moment regelrechte oorlog tussen de generaals om de opvolging te bepalen", stelt Flahaut. "Een aantal krachten binnen het leger wil een nieuwe chef Defensie die uit conservatieve hoek komt en die vanuit een misplaatste nostalgie terug wil naar het leger van vroeger, met een meer militaire en minder humanitaire aanpak." En die weg is volgens Flahaut definitief verlaten. (FUL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud