Minister Van Quickenborne wil Europees octrooi tegen einde EU-voorzitterschap

"Een van de belangrijkste doelstellingen van het Belgische EU-voorzitterschap zal een doorbraak voor het EU-octrooi zijn", heeft minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) woensdag verklaard tijdens een conferentie samen met koepelorganisatie essenscia en de Europese chemiefederatie Cefic over de toekomst van de Europese chemische industrie. Voor die sector ziet de minister overigens een competitieve en duurzame toekomst weggelegd binnen Europa.

Eind september hoopt minister Van Quickenborne een informeel akkoord over het EU-octrooi in de wacht gesleept te hebben en tegen het einde van het Belgische voorzitterschap zou het "moeilijke dossier" van tafel moeten zijn.

"In vergelijking met de VS is een octrooi aanvragen in Europa zes keer duurder", licht de minister toe. Vooral de vertaalkosten lopen veel te hoog op volgens hem. "De Europese Commissie lanceerde eind juni een voorstel om die kosten te drukken door voortaan bij het aanvragen van octrooien te kiezen voor uitsluitend het Engels, Frans of Duits. In plaats van de afgeleverde patenten nadien in alle talen binnen de EU te laten vertalen, zou het patent dan enkel nog naar de twee overblijvende talen vertaald moeten worden", aldus Van Quickenborne.

Voor de chemiesector, "een innovatieve sector bij uitstek", zou de nieuwe taalregeling, waarvoor de minister nog met zijn 26 Europese collega's samen zit, een duw in de rug betekenen.

Op de conferentie pleitte minister Van Quickenborne onder meer nog voor het wegwerken van de loonhandicap binnen de chemiesector en een realitische EU-klimaatpolitiek zonder unilaterale engagementen zodat de chemiebedrijf België en Europa niet ontvluchten. (AVB)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud