Advertentie

Ministers vragen geld voor ontwikkelingssamenwerking

Drie Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking, de Belgische minister Jean-Pascal Labille (PS), de Franse Pascal Canfin en de Duitser Dirk Niebel, roepen op om de opbrengsten van de Tobintaks te besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Dat staat maandag te lezen in De Morgen.

Ze waarschuwen dat de budgetten voor de strijd tegen armoede in heel Europa te lijden hebben onder besparingsplannen. Daardoor komt de strijd tegen pandemieën zoals aids en malaria, de klimaatverandering en kindersterfte in het gedrang. "Laten we een deel van de financiële transacties gebruiken om het armoedevraagstuk op te lossen", schrijven de ministers in een open tribune.

Labille, Canfin en Niebel benadrukken dat de economische bloei van sommige landen niet mag doen vergeten dat armoede een harde realiteit blijft. Liefst 1,3 miljard mensen moeten met minder dan een euro per dag rondkomen. "Hoewel de ongelijkheid in bepaalde landen afneemt, blijft ze in andere landen bestaan of zelfs toenemen. Wij staan op internationaal vlak klaar om ervoor te zorgen dat de mensheid uiterlijk tegen 2030 de extreme armoede kan uitroeien", luidt het.

Volgens de ministers is de Tobintaks de ideale hefboom. "De opbrengsten zouden nieuwe middelen betekenen, waarvan een belangrijk deel naar de armste landen kan gaan". (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud