Missie Belgische F-16's fors uitgebreid

De minister van Defensie, Pieter De Crem (CD&V), wil de vier Belgische F-16's twee maanden langer dan gepland naar het woelige zuiden van Afghanistan sturen. Hij sluit niet uit dat die ook in het Pakistaanse luchtruim opereren. Dat blijkt uit de nota die De Crem vrijdag laat goedkeuren op de ministerraad en die De Morgen kon inkijken.

Het parlement is deze week met vakantie gestuurd, en na de vervelende debatten over Afghanistan ziet De Crem zijn moment schoon om de omstreden missie definitief gestalte te geven, aldus De Morgen. Vrijdag legt hij de ministerraad zijn nota voor, samen met een bijzonder negatief advies van de Inspectie Financiën.

De minister heeft de missie eigenhandig verlengd. De F-16's zullen vanaf september zes maanden in het zuiden van Afghanistan opereren en die termijn is eventueel te verlengen. Toen de regering in februari de principiële beslissing nam F-16's te sturen ter ondersteuning van de NAVO-operatie ISAF, ging het nog over vier maanden. Bovendien stuurt De Crem al op 3 augustus een geniedetachement van 55 manschappen om de missie voor te bereiden. Ten slotte heeft de nota het expliciet over mogelijke tussenkomsten in het Pakistaanse luchtruim, een optie die De Crem tot nu toe had afgewezen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud