Monumentenwachters inspecteren toren van Antwerpse kathedraal

Wie dezer dagen door de Antwerpse binnenstad kuiert, kan helemaal bovenaan de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met de regelmaat van de klok enkele waaghalzen aan het werk zien. Medewerkers van Monumentenwacht Vlaanderen zijn er deze week begonnen met een inspectieronde aan de buitenzijde van de toren. Ze doen dat door zich vanaf de top voorzichtig een weg naar beneden te banen met behulp van de nodige klimhulpstukken.

De begin zestiende eeuw voltooide noordelijke toren van de kathedraal is 123 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van ons land. Hij onderging al verscheidene restauraties en kleinere opsmukwerken en dient zowat om de drie jaar aan een grondige inspectie te worden onderworpen.

Het meest uitdagende daaraan is zonder twijfel het van nabij bekijken van de gevelstenen. Na een tocht van maar liefst 500 treden moet bovenaan de toren immers niet alleen hoogtevrees, maar ook een ijskoude wind overwonnen worden.

De inspectie gebeurt door een team van Monumentenwacht Vlaanderen, bestaande uit gespecialiseerde medewerkers zoals ingenieurs en architecten die kunnen inschatten of alle geveldelen nog in optimale conditie verkeren. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat volgens de 'Monumentenwachters' zeker nog het geval te zijn. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud