Moordenaar Joe Van Holsbeeck snel naar Polen

Adam Giza, de Pool die in 2008 veroordeeld werd voor zijn aandeel in het doodsteken van Joe Van Holsbeeck, zou snel overgeleverd kunnen worden aan Polen. "Adam Giza heeft geen cassatieberoep aangetekend tegen het arrest van het hof van beroep van Brussel dat zijn overlevering aan Polen mogelijk maakt". Dat heeft justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) dinsdag in de Kamer gezegd aan Bart Laeremans (VB). Zo staat woensdag te lezen in de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.

Volgens De Clerck treffen het Belgische en Poolse gerecht momenteel alle voorbereidingen voor de overlevering naar Polen. De Clerck verwacht dat hij het dossier "eerstdaags" op zijn bureau krijgt.

De Pool Adam Giza kreeg op 23 september 2008 twintig jaar cel van het Brusselse assisenhof voor zijn aandeel in de "moord" op Joe Van Holsbeeck. Die werd op 12 april 2006 in het Brusselse Centraal-Station doodgestoken omdat hij zijn mp3-speler niet wilde afgeven. Giza was in Polen bij de lurven gevat en werd aan ons land overgeleverd op voorwaarde dat hij zijn straf in Polen zou uitzitten. Het regime is in Polen veel zwaarder dan in België en Giza kan er niet op één derde van zijn straftijd vrijkomen.

Giza betwistte zijn overlevering bij de Brusselse kortgedingrechter omdat zigeuners in Poolse gevangenissen zwaar gediscrimineerd en mishandeld zouden worden. Die kortgedingrechter gaf hem gelijk, maar het Brusselse hof van beroep deed dat niet. Cassatie komt er dus volgens minister De Clerck niet meer. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud