MR roept Magnette (PS) op werk te maken van beperking toplonen bij overheidsbedrijven

MR-voorzitter Charles Michel wil de toplonen bij overheidsbedrijven beperken. In een mededeling roept hij minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) op de hand aan de ploeg te slaan. Magnette zelf kondigde dit weekend aan tegen mei met een voorstel te komen.

"De regering is al meer dan honderd dagen aan de slag en we hebben nog steeds niets gezien of gehoord van de minister van Overheidsbedrijven die de opdracht heeft een plan op te stellen om zo de hoge lonen in de overheidsbedrijven beter te kaderen", aldus Michel. Hij preciseert dat "andere ministers" tijdens dezelfde periode "een pensioenhervorming in gang hebben gezet of een plan hebben uitgewerkt om de energieprijs te omkaderen".

De voorzitter van de Franstalige liberalen reageert daarbij op de bekendmaking van het loon van Belgacomtopman Didier Bellens. Volgens Michel is "het moreel noch ethisch aanvaardbaar dat de topman van een overheidsbedrijf, die dus met geld van de belastingbetaler wordt betaald, een loon krijgt dat tienmaal hoger ligt dan dat van een eerste minister".

De MR stelt dus voor, zoals ze tijdens de regeringsvorming verdedigde, de toplonen in de overheidsbedrijven te beperken tot maximaal het loon van de premier. Kamerlid David Clarinval zal een wetsvoorstel in die zin indienen.

(MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud