Musicus René Jacobs krijgt Gouden Penning van Vlaamse Academie

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) heeft zaterdag tijdens haar algemene vergadering de Gouden Penning uitgereikt aan musicus René Jacobs.

De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een "persoonlijkheid die voor het brede publiek een belangrijke bijdrage heeft geleverd voor de aanmoediging, beoefening en verspreiding van de wetenschap en van de kunst".

René Jacobs, Gentenaar van geboorte en contratenor van opleiding heeft als dirigent van barokopera's wereldfaam verworven. Hij is vooral in het buitenland geprezen om zijn veelzijdig talent en komt af en toe naar zijn geboorteland voor een opvoering in de Muntschouwburg of in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) te Brussel.

Zijn onderzoek naar het vergeten operarepertoire van de 17de en 18de eeuw is bepalend voor zijn repertoire. Zo bracht hij werk van toondichters zals Cesti en Cavalli opnieuw in de belangstelling.

In 1997 stelde het Festival van Innsbruck hem aan als artistiek directeur. Zijn discografie bevat meer dan 250 plaatopnames waarvan vele prestigieuze prijzen oogstten. Dit jaar nog werd zijn cd-opname van Mozarts "La clemenza di Tito" bekroond met de de Classical BRIT Award 2007 en de jaarprijs van de Duitse platenkritiek. Hij kreeg ook twee grammynominaties.

René Jacobs is de tiende laureaat in de geschiedenis van de Gouden Penning van de KVAB. Onder andere dr. Paul Janssen, musicus Philippe Herreweghe en Karel Van Miert gingen hem voor.

(LOR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud