Mysterieuze zwarte amaniet duikt voor tweede keer op in België

De zwarte amaniet, een zeldzame paddenstoel die in 2008 voor het eerst in België werd opgemerkt, is opnieuw gezien in Londerzeel. Dat gebeurde op zeshonderd meter van de eerste vindplaats, zo laat natuurbericht.be weten.

Vier jaar geleden kreeg de ontdekking op het kasteeldomein Drietoren in Vorst veel aandacht, omdat het vinden van een nieuwe paddenstoel met een hoed van tien centimeter doorsnede vrij uitzonderlijk is. De paddenstoel werd nu opnieuw gezien onder een trampoline in een tuin in Londerzeel.

De zwarte amaniet is familie van de vliegenzwam, maar allicht de lelijkste uit de familie. "Hij is te herkennen aan zijn donkere, wollig geschubde hoed, zijn witte plaatjes die bij ouderdom verkleuren, zijn hangende, gestreepte ring en zijn naar onderen toe puntig uitlopende steel", verduidelijk Roosmarijn Steeman (Natuurpunt).

De zwarte amaniet werd in 1987 in Engeland ontdekt en kreeg een wetenschappelijke naam die vertaald klinkt als "onverwachte amaniet". Later bleek dat de soort ook al in Nieuw-Zeeland werd ontdekt, maar als "onbekend" in een herbarium verdween. In Nederland (2000) en Frankrijk (2004) werd de zwarte amaniet ook voor het eerst gezien.

Over de leefwijze en giftigheid van de paddenstoel is niet veel gekend. "Het is ondertussen wel duidelijk dat deze amaniet, in tegenstelling tot andere soorten uit het geslacht, geen boombegeleider is", aldus Steeman. "We leiden dat af uit het feit dat hij steeds in de nabijheid van bomen groeit die er niet voor bekend staan om samen met paddenstoelen te leven." (MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud