N-VA in 19 Vlaams-Brabantse coalities, CD&V in 42

N-VA maakt momenteel al in 19 Vlaams-Brabantse gemeenten deel uit van de bestuursmeerderheid voor de volgende legislatuur. De partij levert ook 8 burgemeesters. CD&V duikt dan weer op in 42 coalities. Dat blijkt uit een stand van zaken die Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte opmaakte na de verkiezingen van 14 oktober. Al in 61 van de 65 gemeenten zijn er coalities gevormd. Enkel in Grimbergen, Vilvoorde, Wemmel en Zaventem is dat nog niet het geval.

De CD&V zal kunnen meebesturen in 42 gemeenten en levert 27 burgemeesters. Zes gemeenten met een volstrekte meerderheid zijn van CD&V-signatuur. Op de tweede plaats komt sp.a (28 coalities en 6 burgemeesters), gevolgd door Open Vld (27 coalities en 15 burgemeesters). De liberalen hebben in twee gemeenten de volstrekte meerderheid. Groen zit in negen gemeenten in het bestuur, waarvan zes keer in kartel met sp.a. In vijf faciliteitengemeenten werd een kandidaat-burgemeester van Franstalige signatuur voorgedragen.

In 14 gemeenten resulteerde de verkiezingen in een volstrekte meerderheid voor een partij. Meest voorkomende coalitie is CD&V met N-VA (14). Deze werd 5 keer aangevuld met sp.a en/of Groen, 1 keer met Open Vld en 1 keer met een liberale scheurlijst. In 10 gemeenten kwam een coalitie CD&V-sp.a (al dan niet in kartel met Groen) tot stand en in 8 gemeenten een coalitie CD&V-Open Vld-lijst. De Open Vld-N-VA-combinatie komt 4 keer voor en Open Vld-sp.a 5 keer. 4 gemeenten houden het bij de klassieke tripartite. In Landen gaan sp.a, N-VA en Open Vld samen en in Glabbeek de Dorpspartij (LDD-strekking) en sp.a. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud