N-VA mist maatregelen tegen "gaybashing" in veiligheidsplan

De N-VA vindt het "onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, en haar collega van Justitie, Annemie Turtelboom, in hun Nationaal Veiligheidsplan in alle talen zwijgen over de recente golf van agressie tegen holebi's. Voor senator De Bruyn en Kamerlid Demir is het duidelijk dat dit fenomeen niet spontaan zal verdwijnen.

Na de grote steden Brussel, Gent en Antwerpen werden recent ook gevallen van zware fysieke agressie tegen holebi's opgetekend in kleinere steden als Mechelen en Leuven. Daarom vinden ze het Veiligheidsplan een gemiste kans.

Beide ministers hadden op vragen van de N-VA'ers meermaals laten horen dat ze van geweld tegen holebi's een bijzonder aandachtspunt willen maken. De Bruyn en Demir weigeren defaitistisch af te wachten tot het eens echt fout loopt en reiken de ministers een aantal heel concrete pistes aan.

"Naast een verhoogde aanwezigheid en aanspreekbaarheid van politie in holebi-uitgaansbuurten, moet er structureel overleg komen met de allochtone gemeenschap om duidelijk te maken dat de gelijkwaardigheid van homo's en hetero's een fundamenteel gegeven is in onze maatschappij dat door iedereen moet worden aanvaard. Verder moet de bereidheid om gewelddelicten met een homofoob karakter ook te rapporteren, fors omhoog. Dat kan met gerichte acties die aan het brede publiek vragen om hier een actieve rol in te spelen", vindt De Bruyn.

Voor Demir moeten plegers van agressie op holebi's stelselmatig worden geïdentificeerd, opgespoord en voor de rechter gebracht. "Daden van extreme homofobie moeten als focuspunt mee worden opgenomen in de werkgroep die zich buigt over gewelddadige radicalisering en polarisering", aldus het Kamerlid. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud