N-VA pleit voor oprichting dna-databank voor vermiste personen

Oppositiepartij N-VA pleit voor de oprichting van een dna-databank voor vermiste personen, zoals die in Nederland al bestaat. Senator Inge Faes diende daarvoor een wetsvoorstel in. Niemand wordt tot iets verplicht. Familieleden zouden zelf kunnen kiezen of ze dna-materiaal afstaan.

In het onderzoek naar de in 1996 verdwenen peuter Liam Vanden Branden werd vorige maand nog een nieuw spoor onderzocht. Speurders namen een dna staal van de moeder van Liam om te zien of er gelijkenissen waren met de in Duitsland teruggevonden "woudjongen". Dat onderzoek leverde evenwel niets op.

"De speculaties in de media hebben bij de ouders enerzijds oude wonden opengereten en anderzijds hoop gegeven. Als er een dna-test was geweest voor vermiste personen, hadden de speurders in alle stilte een dna-test kunnen uitvoeren. Zo'n match kan in een paar seconden. Als de identiteit van de woudjongen niet onmiddellijk bekend was geraakt, hadden de ouders minstens nog tien dagen in spanning gezeten", legt Faes in De Zondag uit. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud