Nederland simuleert kernramp in Tihange

Nederland simuleert op 26 september een kernramp in Tihange. Dat staat vandaag in Het Belang van Limburg. Ons land doet voorlopig niet mee aan de oefening.

In Nederland maken ze zich ernstige zorgen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales, zeker nu zowel reactorvaten in Doel als in Tihange scheurtjes vertonen en Greenpeace vorige week een vernietigend rapport presenteerde over de veiligheid in onze nucleaire centrales.

De twee reactoren met scheurtjes liggen tot nader order dan wel stil, maar dat belet Nederlands-Limburg niet om zich voor te bereiden op het ergste. De centrale van Tihange bij Hoei ligt in vogelvlucht op 45 kilometer van Maastricht. De provincie laat daarom een grote hoeveelheid jodiumpillen aanrukken van de centrale opslagplaats in Zoetermeer.

Een deel van die jodiumpillen wordt vanaf volgende week opgeslagen in een distributiecentrum in het Midden-Limburgse Stein, zodat ze in geval van nood snel verdeeld kunnen worden over de lokale apotheken. Jodiumpillen vullen de schildklier met niet-radioactief jodium, waardoor het radioactieve jodium dat zich bij een kernramp verspreidt geen toegang krijgt tot de schildklier.

Ons land neemt voorlopig niet deel aan de oefening. "Wij hebben in november nog een grote oefening gehouden in de buurt van Tihange", zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken. "Het is dus zeker niet zo dat wij ons niet voorbereiden op mogelijke incidenten." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud