Nederland staakt vuurwerkcontroles aan Belgische grens

Het Nederlandse gerecht stopt met de omvangrijke vuurwerkcontroles aan de Belgisch-Nederlandse grens, waarbij het het gemunt had op Nederlanders die in België vuurwerk kwamen kopen. Dat staat zaterdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws. In plaats daarvan richt het parket zich op de aanpak van grote handelaren in illegaal vuurwerk.

Het gerecht houdt geen landelijk georganiseerde grenscontroles meer, maar politiekorpsen in het zuiden van het land controleren particulieren wel nog op de invoer van illegaal vuurwerk, in de veronderstelling dat die aanpak effectiever is. Zij zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van grote hoeveelheden vuurwerk in Nederland, heet het bij het parket.

Nederlandse agenten in burger hielden bij de acties tot nu toe de vuurwerkwinkels in de gaten. Als ze Nederlanders vuurwerk zagen kopen, gaven ze de nummerplaat door aan hun collega's aan de grens. Die auto's werden dan gecontroleerd. "Die methodes waren te arbeidsintensief en ze leverden te weinig op", zegt Valentine Hoen van het Nederlandse Functioneel Parket. (FUL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud