Nederlanders haalden massaal zwart geld weg uit België

Nederlandse zwartspaarders haalden dit jaar al bijna 340 miljoen euro terug uit België. De Nederlandse douane zet aan de grens zelfs speurhonden in om zwart geld op te sporen. Dat schrijft De Standaard dinsdag.

De Nederlandse belastingdiensten krijgen de laatste dagen heel wat spaarders over de vloer die nog in allerijl hun buitenlandse vermogen komen aangeven. Ze willen nog gauw, voor het einde van het jaar, bij de Nederlandse Belastingdienst in het reine komen. Vanaf volgend jaar wordt het voor de Nederlanders immers duurder om van de zogenaamde "inkeerregeling" gebruik te maken. Steeds meer landen, waaronder België, wisselen bovendien informatie uit met de Nederlandse fiscus.

"De meeste inkeerders hadden vooral zwart geld bij banken in België, Luxemburg en Zwitserland", zegt Marcel Homan, woordvoerder bij de Nederlandse Belastingdienst, in De Standaard. Dit jaar kwamen al ongeveer 6.000 Nederlanders terug met hun zwart geld. De afgelopen weken is het aantal mensen die hun buitenlands vermogen aangeven bij de Belastingdienst, gestegen tot 160 per dag. "Gemiddeld gaat het om een bedrag van 225.000 euro." Dit jaar vloeide al bijna 340 miljoen euro van Belgische naar Nederlandse bankrekeningen.

Daarnaast zijn er wellicht ook heel wat Nederlanders die hun Belgische rekening leeghalen en met het geld cash de grens oversteken zonder aangifte. Met cash de grens oversteken is niet zonder risico's. "Onze douane zet momenteel speurhonden in om zwart geld op te sporen van Nederlanders die de grens oversteken", zegt Homan. (AVB)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud