Nederlandse treinbestuurder reed te snel in Wetteren

Alles wijst erop dat de bestuurder van de goederentrein in Wetteren meer dan dubbel zo snel reed als was toegelaten. De Nederlandse machinist negeerde een remsignaal en trok in plaats daarvan verder op. Dat blijkt uit de inhoud van zijn noodoproep vlak na het ongeval, schrijft De Morgen.

De Nederlander deed zaterdag iets over 2 uur een noodoproep naar het bevoegde seinhuis. De machinist legt uit dat hij zopas ontspoord is. Als de operator vraagt wat er is gebeurd, verklaart hij dat hij te snel heeft gereden. "Ik ben te hard door de wissels gegaan. Ik heb waarschijnlijk het sein gemist."

Het gerechtelijk onderzoek toont aan dat de machinist zaterdagnacht te snel reed, bevestigen verschillende bronnen bij de spoorwegen. Bij het naderen van de wissel reed de machinist zowat 80 kilometer per uur. Een waarschuwingssein, bijna anderhalve kilometer voor de wissel, gaf aan dat de machinist moest afremmen tot 40 kilometer per uur.

Metingen tonen aan dat de machinist nog harder begon te rijden. Op 100 meter voor de wissel zag de machinist plotseling een tweede sein. Daarop stond het cijfer "4", spoortaal voor 40 kilometer per uur. Pas dan besefte de bestuurder dat hij een vergissing had begaan.

De man zelf was al meer dan 25 jaar aan de slag als machinist. Volgens bronnen bij de spoorwegen had hij tot nu toe een onberispelijke staat van dienst, aldus De Morgen. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud