Negen EU-landen willen op hun eentje echtscheiding vereenvoudigen

Negen landen van de Europese Unie willen nauwer samenwerken om de procedures om te scheiden in Europa te vereenvoudigen. Ze willen via een procedure van versterkte samenwerking een veto van Zweden omzeilen. Ons land twijfelt nog om zich aan te sluiten bij de negen. Dat is vrijdag uit diplomatieke bron in Brussel vernomen.

De negen lanceerden hun vraag om gezamenlijke regels op vlak van scheidingsprocedures op een samenkomst van de Europese ministers van Justitie. Roemenië, Hongarije, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Italië, Slovenië, Luxemburg en Griekenland willen samen een procedure van versterkte samenwerking op poten zetten en zich met die vraag richten tot de Europese Commissie. Via die procedure is het sinds het verdrag van Amsterdam mogelijk dat een aantal EU-staten verdergaan op een bepaald terrein, terwijl andere lidstaten niet willen meegaan.

België, Duitsland, Portugal, Litouwen en Slovakije zijn vijf andere lidstaten die "erover nadenken" om mee te stappen in het initiatief. Vijf andere landen - Polen, Tsjechië, Finland, Estland en Letland - voelen niets voor een "Europa à la carte". Zweden heeft beslist zich te kanten tegen de versterkte samenwerking. Groot-Brittannië, Ierland en Nederland hebben druk uitgeoefend om niet deel te nemen aan het initiatief. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud