Nertsenkwekers ontevreden met strengere regels

De nertsenkwekers zijn niet te spreken over een Koninklijk Besluit dat het vanaf oktober verbiedt om twintig plant- en diersoorten te importeren, te exporteren of door te voeren. Het KB moet vermijden dat potentieel schadelijke dieren zich verspreiden. Dat bericht de krant La Libre Belgique zaterdag.

De Amerikaanse nerts, die in België geëxploiteerd wordt voor zijn zijdeachtige pels, prijkt op de lijst van verbannen soorten, zeer tot schade van de Belgische kwekers. Zij moeten in de toekomst bewijzen dat genoeg preventieve en risicobeperkende maatregelen genomen werden, zodat een mogelijke invasie vermeden wordt.

"We zijn voor maatregelen die de biodiversiteit moeten bewaren, zolang ze wetenschappelijk gegrond zijn", zei Marnix Van Laecke, nertsenkweker en voorzitter van Beffa, de organisatie van Belgische pelsdierenhouders.

De kwekers gaan er in de eerste plaats niet mee akkoord dat in het KB geen onderscheid wordt gemaakt tussen tamme en wilde dieren. "De kweek van pelsdieren is een legitieme en legale landbouwactiviteit, zoals de kippenkweek. Onze kwekerijen hebben versterkte veiligheidsmaatregelen om iedere ontsnapping van dieren tegen te gaan. De nertsen hebben dus geen enkele negatieve impact op de biodiversiteit." (EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud