Niemand weet hoeveel asielakkoord gaat kosten

Niemand lijkt te weten hoeveel het Alexiusakkoord, het akkoord over de regularisatie van asielzoekers, gaat kosten aan de federale regering, gemeenten en deelstaten. Dat staat woensdag in de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Extra kosten zijn er in elk geval voor de federale regering maar ook voor de deelstaten, de gemeenten en de OCMW's. De regering zal onder meer haar dienst die de regularisatieaanvragen behandelt, moeten uitbreiden.

De deelstaten zullen dan weer de vraag naar inburgeringscursussen sterk zien toenemen. Hun diensten voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding zullen veel nieuwe klanten krijgen, net als de kinderopvang. Het onderwijs zal maar weinig voelen omdat de meeste kinderen van sans-papiers nu al school lopen. Het zwaarste gevolg zit wellicht in de sociale huisvesting. Geregulariseerden hebben immers "recht" op een sociale huurwoning. Die zijn er nu al tekort in de drie gewesten.

Gemeenten (burgerlijke stand) en OCMW's zullen de gevolgen direct voelen. Die laatste moeten de geregulariseerden die geen werk hebben een leefloon geven en ze meteen "activeren". (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud