Advertentie

Niet gestemd? Geen probleem!

Een kiezer op de tien gaat zondag gewoon niet stemmen. Dat kan compleet straffeloos, want het parket vervolgt bijna nooit. Als de toestand blijft verslechteren, zijn maatregelen nodig, zegt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) in Het Nieuwsblad op Zondag.

De cijfers variëren van verkiezing tot verkiezing, maar lopen de laatste jaren geleidelijk op. Tien jaar geleden kwamen ongeveer 600.000 van de 6,5 miljoen stemplichtigen niet opdagen. De jongste jaren gaat het meestal om ongeveer 700.000.

Opvallend is het verschil tussen de drie landsdelen. In het Brussels gewest lapt meer dan 16 procent de stemplicht aan zijn laars. In Wallonië gaat het om bijna één op de tien. In Vlaanderen gaat het om een dikke vijf procent. Niet al die mensen zijn onwettig afwezig: wie ziek is, of in het buitenland, kan een volmacht geven of via een brief aan de vrederechter vrijstelling krijgen. Maar een groot aantal stemplichtigen komt gewoon niet. Het gerecht treedt immers toch niet op.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) beseft dat er een probleem is en denkt aan twee oplossingen: ofwel wordt de opkomstplicht in vraag gesteld, ofwel wordt een manier gevonden om effectief op te treden. Dat zou kunnen via een automatisch boetesysteem zoals bij doorsnee verkeersovertredingen.

De Clerck beklemtoont dat wie opgeroepen is om te gaan tellen of om bij te zitten en niet opdaagt, duidelijk wél vervolgd wordt. (SAG)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud