Advertentie

Nieuw agentschap voor hernieuwbare energie start zonder België

Na enkele jaren van moeilijke gesprekken komt er nu toch een internationaal agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA). In het Duitse Bonn ondertekenen meer dan vijftig landen het oprichtingsverdrag dat de ambitie heeft minder afhankelijk te zijn van fossiele energiebronnen. België besliste om het oprichtingsverdrag niet te ondertekenen, net als China en de Verenigde Staten.

Een vijftigtal landen, waaronder pioniers in groene energie Duitsland en Denemarken, hebben maandag en dinsdag IRENA boven het doopvont gehouden. België ondertekende het oprichtingsverdrag niet.

Bij het kabinet van Vlaams minister van Energie Hilde Crevits (CD&V) is dinsdag vernomen dat er eerst onderzocht wordt welke meerwaarde IRENA biedt in vergelijking met andere instellingen, zoals het Internationaal Energieagentschap (IEA), vooraleer deel te nemen aan het project.

Volgens Vlaanderen moeten er goede afspraken gemaakt worden tussen de bestaande agentschappen en IRENA, om overlappingen te vermijden. Het gewest wil een zicht krijgen op wat IRENA precies zal doen. Voorts moeten er nog afspraken met het Waals en Brussels gewest gemaakt worden.

IRENA zal praktisch advies en steun geven aan industrie- en ontwikkelingslanden die hernieuwbare energie, zoals biobrandstoffen en wind- en zonne-energie, willen ontwikkelen en minder eenzijdig naar fossiele en nucleaire energie kijken. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud