Nieuw Holocaustmuseum aan Mechelse Dossinkazerne voorgesteld

In Mechelen opent de site van de voormalige Dossinkazerne op 1 december de deuren als de "Kazerne Dossin - Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten". Vlaams minister-president Kris Peeters heeft vandaag het nieuwe museum alvast gepresenteerd, maandag volgt nog de plechtige opening in aanwezigheid van koning Albert.

Vanuit de Dossinkazerne werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de deportatie van zowat 25.000 Joden en zigeuners georganiseerd. Velen onder hen kwamen uiteindelijk terecht in het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau. Na een eerste poging om de voormalige kazerne in te richten als museum, heeft de Vlaamse regering een nieuw museum gebouwd tegenover het oude kazernegebouw.

"Op deze manier willen we laten zien dat dit verhaal voor ons historisch erg belangrijk is", zegt minister-president Peeters. Het museum brengt echter meer dan een geschiedenis. Het legt ook de link met de huidige maatschappij en hedendaagse discriminatie, schendingen van mensrechten en genocide.

"We willen immers ook bijdragen tot de studie en bezinning over mechanismen van uitsluiting, onverdraagzaamheid en racisme in de samenleving, en tot versterking van de democratie", aldus Peeters.

Curator Herman Van Goethem, historicus aan de Universiteit Antwerpen, koos voor een erg multimediale aanpak van de vaak droge, administratieve documentatie die zo belangrijk is voor het museum. Zo vallen er interviews met overlevenden te bekijken en brengen audiogidsen en touchscreens de vele foto's en paperassen tot leven. Parallel aan de overblijfselen uit de oorlogsperiode worden analoge, meer hedendaagse thema's getoond, zoals lynchpartijen op zwarten in de Verenigde Staten of de genocides in Rwanda en Cambodja. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud