'Nieuwe' Airbus van leger rijdt naast de baan in Melsbroek

De Airbus A330 die het Belgische leger leaset, is maandag op de militaire luchthaven van Melsbroek bij het taxiën naast het tarmac in het gras beland. Het incident werd volgens militaire bron veroorzaakt door het bedrijf dat het toestel bedient. Het voorval zorgt voor achterstand bij de wissel van een contingent in Afghanistan, zo is uit eensluidende bronnen vernomen.

De A330, die werd ingehuurd om twee kleinere en verouderde Airbussen A310 te vervangen, raakte voor het opstijgen in een bocht naast de betonbaan. Eén van de landingsgestellen eindigde daarbij in de modderige grasberm.

De Airbus moest geledigd worden van passagiers (39 personen), zijn vracht en brandstofvoorraad.

"Het toestel wordt momenteel hersteld", aldus een militaire woordvoerder. Het vertrek van de militairen met bestemming Doesjanbe, in Tadzjikistan, is tot "minstens dinsdag" uitgesteld. Een andere militaire zegsman wijst er op dat eerst een "diepgaande" inspectie van het landingsgestel noodzakelijk is.

Mogelijk dient de vlucht uitgevoerd te worden door de enige Airbus A310 die nog in dienst is en beschikbaar is.

Op 19 december kreeg de A330 af te rekenen met een brandstoflek toen hij premier Leterme en minister De Crem naar Afghanistan moest brengen.

De vlucht maandag zou een team instructeurs naar Doesjanbe vliegen. Dit OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team) biedt omkadering aan een Afghaans legerbataljon. (DES)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud