Nieuwe gevangenisstaking op komst

Het overleg tussen de vakbonden en het kabinet van ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) dinsdag heeft niks opgeleverd. Dat meldt Guy Milis van VSOA. Zowel VSOA als ACOD gaan hun achterban adviseren om te staken, zegt die. Wanneer de staking er komt, is nog niet duidelijk.

ACOD en VSOA dienden vorige week een stakingsaanzegging in voor alle Belgische gevangenissen. Volgens de vakbond worden eerdere afspraken van de regering, zoals geen besparingen op het personeelskader, niet gerespecteerd.

Dinsdag zaten vakbonden en overheid rond de tafel. "Dat overleg heeft niks opgeleverd", zegt Milis. "De overheid blijft bij haar standpunt en houdt geen rekening met onze eisen. Wij gaan onze achterban dus adviseren om te staken", voegt die daar aan toe.

Volgens de vakbonden blijkt uit het personeelsplan voor 2010 dat er alleen al voor de bewaking een tekort is van 160 personeelsleden. Voor de andere taken binnen de gevangenissen zou er een tekort zijn van meer dan 200 mensen.

"Een personeelskader dat verminderd wordt terwijl we vaststellen dat er een werkdrukverhoging is door diverse ingevoerde maatregelen, men het wettelijk jaarlijks verlof 2010 van het personeel niet kan garanderen en men de achterstand van verlof uit de vorige jaren niet kan opnemen", was de reden voor de stakingsaanzegging.

De staking zou betrekking hebben op alle Belgische gevangenissen. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud