Nieuwe grootschalige bloed- en urineafname na treinramp Wetteren

In Wetteren krijgen ongeveer 1.200 tot 1.500 inwoners een uitnodiging om deze week opnieuw een bloed- en urineonderzoek te laten uitvoeren, omdat dat nodig is voor de schadeclaims na de treinramp van 4 mei. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie. "Het bloed moet binnen de 24 uur behandeld worden, zodat het gedurende één jaar kan bewaard worden. Dat was niet het geval met de eerste bloedstalen", zegt Iris Naessens van het justitiehuis Dendermonde.

Het gaat om 900 gezinnen of 1.200 tot 1.500 inwoners die in de eerste vier dagen in de buurt waren toen het giftige acrylnitril vrijkwam, meldt VRT. "De nieuwe bloed- en urineafname gebeurt woensdag, donderdag en vrijdag. Dan zullen er ook vijf justitie-assistenten aanwezig zijn, die uitleg zullen geven over de mogelijkheid om zich burgerlijke partij te stellen. Wie na het onderzoek een grondige bloedanalyse wil, zal zelf voor de kosten moeten opdraaien. Die kosten worden op 400 euro geraamd."

Het justitiehuis Dendermonde wil de geëvacueerde bewoners bereiken, maar ook alle andere mensen die tussen 4 en 8 mei in het centrum van Wetteren waren, zegt directrice Iris Naessens aan de VRT-nieuwsredactie. "We doen hen het aanbod om zich in eerste instantie te laten registreren als benadeelde partij, zodat ze op de hoogte blijven van het verder onderzoek. In tweede instantie willen wij de mensen ook uitnodigen om een nieuw bloed- en urinestaal te laten afnemen, in samenwerking met het Rode Kruis en medewerkers van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst-Wetteren."

De afname staat los van de bloed- en urineafname voor de epidemiologische analyse van de FOD Volksgezondheid. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud