Nieuwe hulplijn voor slachtoffers uit commissie-Adriaenssens

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft dinsdag een nieuw hulpnummer gelanceerd voor slachtoffers van seksueel misbruik door de kerk die met hun verhaal naar de commissie-Adriaenssens waren gestapt.

De commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie onder leiding van Peter Adriaenssens nam maandag collectief ontslag nadat het gerecht alle dossiers van de commissie in beslag genomen heeft bij een huiszoeking.

Daarbij ontstond een discussie over het welzijn van de slachtoffers die hun dossier in vertrouwen aan de commissie hadden toevertrouwd. Voor die slachtoffers is er vanaf vandaag/dinsdag een telefoonnummer en e-mailadres voor vertrouwelijke gesprekken en hulpverlening: 0476/92.18.04 en onthaal@caw.be.

Vandeurzen doet voor deze hulpverlening een beroep op de Centra voor Algemeen Welzijn. "Ze hebben ervaring met dossiers van onder meer seksueel misbruik en werken samen met een uitgebreid netwerk van diensten en voorzieningen. Slachtoffers kunnen naar het nieuwe nummer bellen voor een luisterend oor of als ze echt geholpen willen worden", aldus Vandeurzen.

De Vlaamse Welzijnminister herhaalt dat er snel intensief overleg nodig is met Justitie om de verhouding tussen het gerecht en de hulpverlening evenwichtiger te maken. Minister van Justitie Stefaan De Clerck kondigde maandag aan dat hij met Vandeurzen zal aftoetsen hoe de bestaande instellingen in Vlaanderen de zorg voor de slachtoffers uit de commissie-Adriaenssens kunnen overnemen.

(LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud