Nieuwe omzendbrief over inzet bodes ter terechtzitting

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft een nieuwe omzendbrief klaar waarin hij nieuwe regels voor de inzet van bodes ter terechtzitting schetst. Voortaan wordt in elk rechtsgebied van het hof van beroep en het arbeidshof een globaal contingent aan uren ter beschikking gesteld die voor de inzet van de bodes kunnen worden benut.

Eind december had De Clerck al een omzendbrief klaargestoomd waarin de activiteiten van de bodes ter terechtzitting - doorgaans gepensioneerden die iets bijverdienen tijdens zittingen van rechtbanken en hoven - werden teruggeschroefd. Bleek immers dat er tussen de verschillende rechtsgebieden en rechtsmachten sprake was van een onevenredige verdeling van de bodes. Tegen de maatregel kwam nogal wat protest.

In een nieuwe omzendbrief bepaalt De Clerck dat er voortaan een globaal contingent aan uren geldt dat kan worden gebruikt voor de inzet van de bodes. De vaststelling van de beschikbare uren per rechtsgebied op jaarbasis is gebaseerd op een gemiddelde van 2,5 uur per zitting en het gemiddelde van het aantal zittingen dat in aanmerking kan worden genomen van 2007, 2008 en 2009.

De eerste voorzitters van de hoven van beroep en van de arbeidshoven bepalen elk binnen hun rechtsgebied de verdeling van de uren over de verschillende rechtsmachten. Vredegerechten worden er niet ambtshalve van uitgesloten een beroep op de bodes te doen, zoals vorige week al bekendraakte na de schietpartij in het Brusselse vredegerecht. De zittingen van assisenhoven en de grote processen worden buiten het quotum gehouden. (LOD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud