Advertentie

Nieuwe techniek maakt kankerbehandeling minder zwaar

Onderzoekers van het VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, en de Vrije Universiteit Brussel hebben een techniek ontwikkeld die bestraling bij kanker minder belastend moet maken. De wetenschappers zeggen in een persbericht dat die op termijn kan leiden tot minder bijwerkingen voor de patiënt.

Radiotherapie, ook bekend als "bestraling", is een behandeling om kankercellen te vernietigen. Voor een optimale behandeling moet de radiotherapeut een zeer hoge stralingsdosis aan de volledige tumor geven. Met als gevolg bijwerkingen voor de patiënt.

De onderzoekers ontwikkelden nu een techniek waarbij ze makkelijker kunnen zien welke regio's in de tumor opgewassen zijn tegen straling. Daardoor kunnen ze specifiek die regio's zwaarder bestralen en hoeven ze niet de volledige tumor bloot te stellen aan een hoge stralingsdosis. Dat zou ook voor de patiënt moeten leiden tot minder bijwerkingen.

Dat de wetenschappers kunnen zien welke zones meer bestraling nodig hebben, komt door het "nanobody" dat ze daarvoor ontwikkelden. Dat nanobody is gericht tegen het eiwit MMR dat bepaalde stoffen in tumoren aanmaken. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud