Advertentie

Nieuwpoortse heksen krijgen eerherstel

Nieuwpoort heeft zaterdagochtend zeventien vervolgde heksen in ere hersteld. De kuststad is daarmee de eerste stad in België die mea culpa slaat in naam van hun 17de eeuwse voorgangers.

"In naam van de voltallige gemeenteraad en de bevolking van Nieuwpoort vragen wij vergiffenis", richtte burgemeester Roland Crabbe zich tot de slachtoffers van de heksenvervolging. De slachtoffers worden nu postuum van elke blaam gezuiverd.

In de eerste helft van de 17de eeuw werden zeventien heksen, onder wie ook twee mannen, veroordeeld tot de vuurdood. "Dit eerherstel is geen moedige daad, gezien de historische afstand van 360 jaar", zei Crabbe. "We staan hier uit nederigheid en uit historisch schuldbesef."

"Vergeet alle romantische beelden", aldus professor Jos Monballyu van de KU Leuven. "Het volk zocht een zondebok, maar hier werden doodgewone mannen en vrouwen veroordeeld voor zaken die ze niet gepleegd hebben."

Volgende week starten in Nieuwpoort de tweejaarlijkse heksenfeesten. "We zullen met een volledig nieuwe blik naar deze vijfde editie kijken", zei Crabbe nog. Volgens de burgemeester lieten andere steden of gemeenten nog niet weten dat ze navolging willen geven aan deze gebeurtenis. "We zijn vooral fier de eerste te zijn."

Aan het stadhuis werd ook een gedenkplaat onthuld met de namen van de zeventien slachtoffers, waaronder stadssymbool Jeanne Panne De Deyster.

(MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud