Nigeriaanse drugskoerier wacht al twee maanden op cardioloog in gevangenis

Een Nigeriaanse man die terechtstaat voor drugsmokkel, wacht in de gevangenis van Sint-Gillis al twee maanden op het bezoek van een cardioloog. De veertiger heeft niet alleen hartproblemen maar is ook diabeticus en heeft in de gevangenis al een beroerte gekregen. Het Brusselse parket vroeg woensdagnamiddag tegen hem en een andere Nigeriaanse drugkoerier gevangenisstraffen van 40 maanden.

De twee werden in augustus opgepakt op de luchthaven Brussels Airport toen ze aankwamen met een vlucht vanuit Lagos. De stewardessen hadden opgemerkt dat beide mannen de hun aangeboden maaltijd weigerden en verwittigden via de boordcommandant de federale politie. Die pakte het tweetal bij hun aankomst op. Uit een radiologisch onderzoek bleek dat elk van hen zo'n anderhalve kilo aan boletas cocaïne had ingeslikt.

Volgens hun advocaten hadden ze de drugs overgebracht uit geldnood. Eén van de mannen had een grote som geld verloren toen de Nigeriaanse regering een lading energiedrank die hij probeerde in te voeren, in beslag had genomen. De tweede sukkelde met hartproblemen en diabetes en liet zich daarvoor regelmatig behandelen in Nederland. Om die regelmatige reizen en bijbehorende visa te betalen had hij zich in schulden gestoken.

Twee weken na zijn arrestatie kreeg de man in de gevangenis een beroerte. Dat toont volgens zijn advocaat de ernst van zijn aandoening aan. Desondanks wacht de man al twee maanden op een onderzoek door een specialist en krijgt hij ook niet de juiste medicatie.

De rechtbank doet op 17 november uitspraak. (COR 230)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud