Nog 10.467 strafzaken uit jaren negentig

Bij de parketten liggen nog 10.467 strafdossiers die in de jaren negentig zijn geopend, maar nog altijd niet zijn afgesloten. In totaal 1.383 dossiers, over allerhande misdrijven, dateren van voor 1996. Dat blijkt uit cijfers van het college van procureurs-generaal, die zaterdag in De Tijd en L'Echo staan.

Van de grote vijf rechtsgebieden scoort Luik het slechtst. Daar liggen nog 3.235 zaken uit de jaren negentig. Daarna volgen Bergen (2.742), Antwerpen (2.231), Brussel (2.106) en Gent (153).

Het college van procureurs-generaal zit verveeld met de kwestie. "We hebben alle parketten de opdracht gegeven dat op te ruimen", zegt Anita Harrewyn, procureur-generaal van Gent. "Ze moeten nagaan wat er fout gelopen is. Is men de afsluiting van het dossier vergeten in te tikken in de computer? Is er sprake van moordzaken waarvan de dader nooit bekend raakte? Zijn het dossiers die zijn samengevoegd met andere dossiers? Of zijn het zaken waarvan de procedure aansleept?"

Bijna één op de twintig zaken is nog hangende bij de parketten. Het is algemeen bekend dat fraudezaken erg lang kunnen aanslepen, zoals het fraudedossier-Beaulieu dat in 1990 is geopend en nog loopt.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) belooft beterschap. "In 2011 duurden de onderzoeken van de parketten gemiddeld 15 maanden. Dat is al 13 procent minder lang dan in 2005. Er zijn nu ook 17 procent minder hangende zaken dan in 2007. De dossiers die ouder zijn dan vier jaar zijn zelfs met 37 procent gedaald."

(CYA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud