"Noodopvang voor vluchtelingen ontoereikend en ondermaats"

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en haar Franstalige zusterorganisatie Ciré vragen dat er dringend werk wordt gemaakt van extra opvangplaatsen voor vluchtelingen. Die dreigen anders in de vrieskou op straat te staan, zeggen de organisaties donderdag in een mededeling. Volgens hen is de huidige noodopvang ontoereikend en ondermaats.

Al sinds augustus vorig jaar blijkt dat het opvangnetwerk voor asielzoekers ontoereikend is, zeggen Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Ciré. De overheid voorzag daarom noodopvangplaatsen, maar ook die zijn "ontoereikend en ondermaats".

Mensen mogen slechts tien dagen in dergelijke noodopvang verblijven. Bijna alle families verblijven er langer dan die termijn. "Een derde leeft er zelfs meer dan een maand".

Het gebouw waar de noodopvang georganiseerd wordt, is bovendien ongeschikt voor langer verblijf, zegt Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Intussen lijkt het erop dat ook de plaatsen in de noodopvang volzet zijn, luidt het. "Scenario's als in september vorig jaar, waarbij mensen op straat belandden, moeten bij deze vrieskou absoluut vermeden worden."

De hele situatie is in strijd met de opvangwet, besluiten Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Ciré. Beide organisaties vragen dan ook dat er dringend werk wordt gemaakt van 500 extra opvangplaatsen. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud