NSZ wil maand bedrijfsstage voor leerlingen uit middelbaar en hun leerkrachten

Pas afgestudeerden hebben geen realistische kijk op de taakomschrijving van een job, het te verwachten loon en de extralegale voordelen. Dat leert een onderzoek bij 635 kmo's van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Om de wereldvreemdheid te verhelpen wil het NSZ dat alle jongeren in het middelbaar onderwijs gedurende minstens één maand verplicht een bedrijfsstage ondernemen. Dat moet ook verplichte kost worden voor alle leerkrachten uit het secundair. "Nu staan bedrijfs- en onderwijswereld veel te ver van mekaar, wat voor een groot stuk die wereldvreemdheid van pas afgestudeerden verklaart", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws zaterdag in een persbericht.

Ondanks de terugloop van het aantal vacatures heeft 69 procent van de kmo's die de afgelopen twee jaar op zoek gingen naar nieuwe kandidaten één of meerdere werknemers aangeworven die net de schoolbanken verlaten hadden. Het gaat vooral om jongeren met een diploma middelbaar of hoger onderwijs, slechts 7 procent heeft ook jongeren zonder diploma aangeworven.

Drieëntwintig procent van de kmo's vindt dat jongeren zonder professionele ervaring gemotiveerd zijn. Ook hun mondigheid (16 pct) en leergierigheid (14 pct) worden geapprecieerd. De zaakvoerders zijn minder te spreken over het feit dat ze snel tevreden zijn over hun prestaties op het werk (17 pct) en weinig flexibel (11 pct) zijn.

Het knelpunt ligt in de verwachtingen die vaak weinig realistisch zijn, aldus het NSZ. Slechts 32 procent van de kmo's geeft aan dat pas afgestudeerden een juiste kijk hebben op hun taakomschrijving en jobinhoud. Volgens 58 pct van de zaakvoerders hebben nieuwkomers geen realistische kijk op hun nettobeginsalaris, dat jongeren makkelijk 300 à 600 euro hoger inschatten. Pas afgestudeerden verwachten verder snel dat ze meteen een smartphone, computer en een wagen van de zaak krijgen. Zeven op de tien schat het aantal vakantiedagen wel correct in. (PVO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud