Numerus clausus kinesitherapeuten opgetrokken

De ministerraad heeft dinsdag een ontwerp-kb goedgekeurd dat de numerus clausus optrekt voor kinesitherapeuten die een privépraktijk hebben of patiënten aan huis verzorgen. De quota worden opgetrokken van 350 naar 450 per jaar.

Voor kinesitherapeuten die hun beroep uitoefenen in ziekenhuizen of rusthuizen, bestaat geen beperking. Hun collega's die afstuderen en een privépraktijk willen starten of patiënten aan huis willen verzorgen, moeten daarentegen een examen afleggen. Per jaar krijgen slechts 350 van de geslaagden van het RIZIV een erkenningsnummer.

Een deel van de betrokkenen gebruikt het RIZIV-erkenningsnummer echter niet. Zij gaan aan de slag in ziekenhuizen, rusthuizen, in centra voor thalassotherapie of bij farmaceutische bedrijven. In 2005 ging het in Vlaanderen om 11 procent, in de Franse gemeenschap zelfs om 34 procent.

Op basis van deze vaststelling en de aanbevelingen van de Planningscommissie beslist de regering nu om de numerus clausus voor de kinesitherapeuten op te trekken van 350 naar 450 per jaar. Het gaat om 270 plaatsen voor Vlaanderen en 180 voor de Franse gemeenschap.

Daarnaast besliste de ministerraad om de niet-gebruikte RIZIV-nummers te recupereren. Dit betekent dat aan de hogere quota nog eens de nummers worden toegevoegd die tijdens de drie jaar volgend op de uitreiking niet werden gebruikt. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud