OIP veroordeelt Belgisch gevangenissenbeleid

Het Internationaal Observatorium voor het Gevangeniswezen (OIP) heeft maandag felle kritiek geuit op de maatregelen die ons land neemt om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. Het "actuele veiligheidsklimaat" wordt aangewend om maatregelen in te voeren die "inhumaan" zijn en "de reductie van fundamentele individuele rechten" inhoudt, meldt observatorium in een mededeling.

De OIP bekritiseert vooral de thuisdetentie. Bij dat systeem krijgen veroordeelden op verschillende tijdstippen een automatisch telefoontje thuis, dat ze dan zelf moeten beantwoorden. Volgens het Observatorium zorgt dit systeem voor "een echte trauma voor de gevangene, zijn familie en zijn omgeving". De "dure" sanctie is volgens de organisatie bovendien buiten proportie voor straffen van minder dan acht maanden.

Ook het elektronisch toezicht bij voorarresten wordt door het OIP onder vuur genomen. Er wordt onder meer op gewezen dat de verdachten daardoor mogelijk langer onder juridische controle staan dan wanneer ze in de gevangenis hadden gezeten.

Ten slotte veroordeelt het observatorium ook de geleidelijke invoering van de videoconferentie - in plaats van een verschijning voor de onderzoeksrechter - wegens de "depersonalisering" van de procedure, die "gevaarlijk en onaanvaardbaar in een rechtsstaat" is. (JDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud