Olijfboomcoalitie heeft pedagogie nodig, maar we werken (Rudy Demotte)

"De meerderheid vraagt tijd. Er moet worden gediscussieerd en pedagogie aan de dag worden gelegd. Maar deze meerderheid steekt de handen uit de mouwen". Dat verklaarde Waals minister-president Rudy Demotte vrijdagochtend op La Première (RTBF-radio), waar hij een balans opmaakte van een jaar Olijfboomcoalitie in het zuiden van het land.

De Waalse oppositie heeft forse kritiek op de meerderheid. Ze schiet bijvoorbeeld op een aantal geblokkeerde dossiers en het gebrek aan middelen voor het Marshallplan 2.groen, de opvolger van het Marshallplan dat onder de voorgaande Waalse regering het levenslicht zag.

"Wanneer we de vergelijking maken met de werking op het federale niveau, is dit de hemel op aarde. Maar het probleem is dat de resultaten versluierd zijn. Het is een Waalse mentaliteit om alleen maar te kijken naar wat niet werkt", repliceert Demotte, die het cijfer van 2.600 behandelde dossier en 122 vergaderingen naar voren schuift.

De regeringsleider meent dat er tijd nodig is. "Zaaien gaat snel, maar het duurt even vooraleer er fruit is", luidt het. "De strategie van het Marshallplan levert op. Wat 2.groen betreft, de middelen zijn voorhanden en het trekt zich op gang. Maar de economie volgt niet hetzelfde ritme als de politiek. De termijn duren enkele maanden, zelfs enkele jaren", benadrukt Demotte.

Hij reageert nog de traagheid die de oppositie de Waalse regering verwijt bij de toepassing van het zogenaamde "goed bestuur". Er werden zeven teksten goedgekeurd, aldus Demotte. "Het is een Sisyphusarbeid, maar er is voluntarisme rond de tafel". (NEV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud