OM van rechtbank Tongeren vordert zware straffen in grote fraudezaak

Op de correctionele rechtbank in Tongeren heeft het openbaar ministerie deze voormiddag zware straffen gevorderd in een grote fraudezaak rond de handel van vrachtwagens naar het buitenland. Er zou voor miljoenen euro's aan btw ontdoken zijn.

De zaak draait rond een 73-jarige Belg uit Tenerife en zijn truckcenter in Hooglede-Gits. Het openbaar ministerie vorderde voor hem en nog twee anderen een celstraf van 5 jaar, een geldboete van 16.500 euro en 10 jaar beroepsverbod. De zwaarste straf werd gevraagd voor een vierde kopstuk, een 53-jarige man zonder gekende woonplaats: 7 jaar celstraf, 16.500 euro boete en een beroepsverbod van tien jaar.

In totaal staan 35 personen en 12 bedrijven terecht. Voor de overige beklaagden vorderde het openbaar ministerie celstraffen van 1 tot 3 jaar. De openbare aanklager vroeg ook de ontbinding van twaalf betrokken vennootschappen. De betrokkenen worden beticht van valsheid in geschriften, btw-fraude en deelname aan een criminele organisatie.

Tientallen vrachtwagens zouden tussen januari 2002 en juli 2004 verhandeld zijn via een uitgebreide en zeer ingewikkelde carrousel. De trekkers gingen naar het buitenland, vooral Spanje, op basis van valse facturen. Binnen de carrousel traden heel wat vennootschappen op als tussenpersoon. Zo ontstond er een steeds ronddraaiende geldstroom en kon er op verschillende plaatsen btw ontdoken worden.

Uit het onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie blijkt dat de meeste van die gefactureerde vrachtwagens een vals chassisnummer hebben of zelfs nooit gemaakt zijn. Een vonnis wordt eind november verwacht. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud