Onderhandelaars kregen drie vragen van formateur Leterme (Update)

Formateur Yves Leterme heeft de oranje-blauwe onderhandelaars een ultiem voorstel gedaan voor een grote staatshervorming waarbij meer beleidsdomeinen kunnen worden besproken in de Conventie en met een open agenda. Hij verwacht zaterdagvoormiddag een antwoord. Dat werd vernomen in de omgeving van de formateur.

De formateur heeft de onderhandelaars van CD&V/N-VA, MR, Open Vld en cdH elk drie vragen meegegeven waar hij voor 9.00 uur zaterdagmorgen een antwoord op wil.

De eerste luidt of de partij ermee akkoord gaat dat alles moet bespreekbaar zijn in de Conventie en het Bureau van die Conventie, die zich na de regeringsvorming over de staatshervorming moet buigen.

Daarnaast wil Leterme weten of de partijen akkoord zijn met de toevoeging van de zin dat wordt nagegaan of de gewesten worden toegelaten fiscale incentives te geven aan bedrijven binnen een bepaald kader. Die vraag komt dus neer op de vraag naar fiscale autonomie.

De derde vraag luidt of, indien de oranje-blauwe partijen het eens zijn over hervormingen waarvoor een tweederdemeerderheid nodig is, dit kan met een gewone tweederdemeerderheid, zonder verdere voorwaarden over de samenstelling van die tweederdemeerderheid. (SER)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud