Onderhandelingen vertrekplan Brussels Airport nog niet afgerond

De onderhandelingen over het nieuwe plan voor de luchthaven van Zaventem zijn nog niet afgerond. Dat stelt Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo), die enigszins verbaasd is over de aankondiging van federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet.

Het Laatste Nieuws en La Libre Belgique schreven dat Wathelet (cdH) vanaf september een reeks nieuwe vertrekroutes in voege zal laten treden op de luchthaven van Zaventem. Een tiental nieuwe routes moet het oude spreidingsplan vervangen.

Wathelet heeft net groen licht gekregen van de luchtvaartinstanties voor de uitvoering van het merendeel van de maatregelen die in 2008 en 2010 beslist waren, maar on hold kwamen door de val van de regering.

Huytebroeck toont zich onder meer positief over de herdefiniƫring van de routes waardoor er minder vluchten over Neder-Over-Heembeek en Laken zullen komen en de toestellen meer boven de Ring zullen vliegen.

Maar de Ecolo-politica ziet ook punten van kritiek. Zo is het een "groot probleem" dat de bocht op 1.700 voet behouden blijft en zelfs uitgebreid wordt. Die uitbreiding zou volgens haar kunnen zorgen voor extra hinder voor de inwoners van Elsene, Etterbeek, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem.

Het Brussels gewest betreurt volgens Huytebroeck ook dat de nachtperiode niet wordt uitgebreid van 6 naar 7 uur 's ochtends, want het zijn vooral de vluchten tussen 6 en 7 die de Brusselse geluidsnormen overtreden.

Het Brussels gewest heeft een brief gestuurd naar staatssecretaris Wathelet. Daarin dringt het aan op de oprichting van een onafhankelijk controleorgaan dat toeziet op het naleven van de vliegprocedures.

(DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud