Onderwijs bespaart 72 miljoen euro en geen 117 miljoen euro in 2010

Er zal in 2010 geen 117 miljoen euro bespaard worden in het onderwijs, maar wel 72 miljoen euro. Dat zegt de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet (sp.a). Volgens Smet waren de cijfers die minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) maandag bekendmaakte - en die werden overgenomen door de pers - niet correct.

"De besparingsmaatregelen bij onderwijs in 2010 zullen geen 117 miljoen bedragen, maar 72 miljoen euro of 0,8 procent van de onderwijsbegroting. In 2011 bedraagt de besparing 142 miljoen euro of 1,5 procent van de onderwijsbegroting", aldus Smet.

Volgens hem is het verschil te wijten aan het foutieve voorstellen van niet-uitgaven als zijnde besparingsmaatregelen. Concreet gaat het over de provisie die door minister Muyters in zijn begroting werd voorzien voor een in 2010 verwachte spilindexoverschrijding - waardoor de lonen zouden moeten worden aangepast. Aangezien de spilindex volgens de laatste gegevens van het federaal Planbureau niet zal overschreden worden, is de provisie niet nodig in de begroting 2010. "Het is dus duidelijk dat het hier niet om een besparingsmaatregel gaat op het beleidsdomein onderwijs", aldus nog Smet. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud