Advertentie

Onderwijskoepels blijven hopen op groen licht voor hervormingsplannen secundair onderwijs

Topvrouw van het gemeenschapsonderwijs (GO!) Raymonda Verdyck blijft hopen dat de hervormingsplannen voor het secundair onderwijs er zullen komen. Dat zei ze vandaag aan Belga, enkele uren voordat minister-president Kris Peeters met de partijvoorzitters van de meerderheid rond de tafel gaat zitten. Mieke Van Hecke van het katholiek onderwijs zei gisteren al desnoods zelf een aantal stappen te zullen zetten.

"De knelpunten waarmee we geconfronteerd worden, verdienen antwoorden. Als er geen decreet komt, zetten we zelf de nodige stappen", zei Van Hecke gisterenochtend op Radio 1. Ook nu experimenteert het katholiek onderwijs al met proeftuinen waarbij in de eerste graad geen muren meer staan tussen algemeen, technisch en beroepsonderwijs.

Ook het GO! werkt op sommige plaatsen al met domeinbrede scholen en met meer flexibiliteit voor leerlingen met moeilijkheden, verduidelijkt Verdyck. "Maar de hervormingen zijn echt wel nodig", onderstreept ze. Sommige zaken, zoals bijvoorbeeld het aantal lesuren, zijn immers decretaal bepaald. Zonder wettelijk kader en duidelijke krijtlijnen dreigt het Vlaams onderwijslandschap een lappendeken te worden, vreest ze.

"Ik betreur heel erg wat er aan het gebeuren is", vervolgt de topvrouw van het GO!. Zowel de brede eerste graad als het wegwerken van de schotten tussen ASO, BSO en TSO blijven voor haar "heel belangrijk". Die laatsten werken immers het watervalsysteem in de hand, hekelt ze.

Dat betekent echter niet dat sprake is van het afschaffen van het ASO, reageert ook Verdyck op de vrees van N-VA-voorzitter Bart De Wever. "We moeten vooral onderwijs creƫren dat alle kinderen de kansen biedt om de eindmeet te halen."

Verdyck bevestigt tot slot dat de hervormingen heel wat tijd zullen vragen, ook om de scholen en leerkrachten praktisch klaar te krijgen. Maar zonder deadlines zal het nog lang duren, "om niet te zeggen dat het er nooit komt", besluit ze. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud