Onduidelijkheid rond fondsen voor groene stroom blijft

Er heerst nog steeds onduidelijkheid over de aanwending van de fondsen voor hernieuwbare energiebronnen. Die werden enkele jaren geleden opgericht met geld van Electrabel en Luminus, maar het is niet duidelijk waar de miljoenen zijn geïnvesteerd. Dat bleek vandaag in de commissie Bedrijfsleven van de Kamer.

De federale regering besliste eind 2009 om producenten van kernenergie jaarlijks 250 miljoen euro in fondsen als Belgreen te laten storten om projecten rond groene stroom te financieren. Volgens kwatongen zou de regering het geld daarna vergeten zijn, onder meer door de aanslepende formatie.

Dat laatste wordt als nonsens afgedaan door staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet, dus wilden Kamerleden Muriel Gerkens (Ecolo) en Kristof Calvo (Groen) weten welke investeringen precies worden gefinancierd met het geld.

"Er werd al ongeveer 200 miljoen euro geïnvesteerd in de conversie van steenkoolcentrales naar biomassa", aldus Wathelet. "Er werd ook geïnvesteerd in windmolens."

Precieze bedragen kon de staatssecretaris niet geven. "Het is ook mijn geld niet, ik bepaal niet welke info een onderneming publiek wil maken."

Calvo en Gerkens waren het daar niet mee eens. "Er zijn regeringscommissarissen benoemd, dus u zou tot op de komma moeten vertellen waar dat geld naartoe gaat", maakte Calvo zich sterk. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud