Onkelinx en De Coninck bezoeken winkels in Brusselse Nieuwstraat

Minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) en minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) hebben vandaag enkele winkels in de Brusselse Nieuwstraat bezocht om de nieuwe regeling voor studentenarbeid onder de aandacht te brengen. De ministers hadden er de gelegenheid om jobstudenten en zaakvoerders te ontmoeten.

Vroeger konden jobstudenten maximaal 46 dagen per jaar werken, waarvan 23 in de zomer, nu mogen ze er 50 werken, het hele jaar door, en tegen een enkel belastingtarief van 8,13 procent. "We wilden een flexibeler en eenvoudiger systeem", zei De Coninck. Volgens Onkelinx is het nieuwe systeem ook een goede zaak voor de sociale zekerheid. "Je merkt dat mensen sneller de wet ontwijken als die te ingewikkeld is."

In 2010 werkten er ongeveer 400.000 jobstudenten, die elk gemiddeld bijna 1.300 euro verdienden en samen 44 miljoen euro bijdroegen aan de sociale zekerheid. De administrateur-generaal van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), Koen Snyders, kondigt meer controles aan, maar hij verwacht niet dat er meer inbreuken vastgesteld worden.

Het RSZ rekent daarvoor op de "nieuwe dialoog" met jobstudenten, via sociale media als Facebook, Twitter en YouTube, maar vooral via de website Student@work. Studenten kunnen daar met hun identiteitskaart inloggen en bijhouden hoeveel dagen ze al gewerkt hebben. "Studenten kunnen er ook een attest afprinten met het aantal gewerkte dagen", zegt Snyders. "Het is niet verplicht, maar het kan helpen bij het solliciteren. Al 4.000 jongeren hebben het afgeprint."

(VKB)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud